logoMontaz

Ваше місто:

logoMontaz

Ваше місто:

Працюємо 8:00 - 21:00
Прочистка каналізації»Як пробити сильне засмічення в трубі

Як пробити сильне засмічення в трубі

08/12/2023

Як пробити сильне засмічення в трубі

Каналізаційна система дозволяє збирати та утилізувати стоки з усього будинку, тому перебуває практично у постійному використанні. Через це вона може часто засмічуватися. Її рівень забруднення безпосередньо впливає на якість життя та комфорт домовласників, адже всі хочуть повноцінно займатися готуванням, прибиранням та робити різні гігієнічні процедури.

Позбутися дрібних пробок можна і підручними засобами, але з серйознішими забрудненнями впоратися буде важче. Для таких випадків існують сантехнічні служби, наприклад, МонтажТехСервіс. Наші фахівці застосовують у роботі професійне обладнання, свій досвід та знання, що гарантує позитивний результат.

Очистити труби можна без виклику сантехніків. Для цього існує багато способів, таких, як механічні інструменти, хімічні та народні засоби.

Далі ми розповімо, як пробити сильне засмічення в трубі, а також визначити його складність та причину без спеціального обладнання.

Зміст:

  1. Причини та наслідки каналізаційних пробок
  2. Як визначити складність та місце розташування засмічення
  3. Методи для самостійного очищення каналізації
  4. Механічне обладнання для видалення забруднень

4.1. Як застосовувати вантуз

4.2. Сантехнічний трос

  1. Як пробити засмічення за допомогою хімікатів
  2. Народні засоби для усунення пробок
  3. Як почистити сифон без демонтажу
  4. Гідродинамічна промивка труб

Причини та наслідки каналізаційних пробок

Часто в трубах виникають засмічення й від них хочеться швидше позбутися. Визначати їх легко: погано зливається вода, можна почути затхлий запах зі зливного отвору.

Для більшої ефективності чищення спочатку потрібно дізнатися про причину забруднення. Вона може бути очевидною чи прихованою. Точно дізнатися, що забило трубопровід та перешкоджає зливу води може тільки відеодіагностика.

Основними причинами пробок у каналізації є:

  • Наповнювач для котячого туалету. У жодному разі не можна змивати його в унітаз. Більшість наповнювачів виготовляють із матеріалів, які при взаємодії з водою бетонуються чи розбухають. Через це труби забиваються та їх потім важко прочистити.
  • Туалетний папір. Якщо використовувати дешевий папір низької якості, то він буде прилипати до стінок та засмічувати систему. Куди безпечніше брати водорозчинний, але краще все ж перестрахуватися й кидати його в спеціальне відро для відходів.
  • Харчові відходи та жир. Щоб знизити ризик засмічень на кухні, можна придбати ситечко для збирання залишків їжі або дорожчий варіант – подрібнювач харчових відходів. Жир потрібно зливати в окрему місткість, інакше внаслідок накопичення утворяться жирові пробки.
  • Волосся та шерсть. Основна проблема ванної кімнати, яка потребує постійного втручання господарів. Більша частина волосся збирається на зливному отворі або в сифоні, тому треба частенько їх прочищати вручну.
  • Предмети гігієни. Вологі серветки, ватні диски, палички, гігієнічні прокладки – це величезна проблема для трубопроводу. Адже виготовляються вони з матеріалів, які не розкладаються. Старайтеся завжди утилізувати їх тільки у відро для сміття.
  • Сторонні предмети. Буває, що в каналізаційну систему потрапляють сторонні об’єкти, наприклад кришки від косметичних засобів, дитячі іграшки, прикраси, електронні пристрої. Все це миттєво забиває труби, тому дуже важливо не допускати таких випадковостей.

Бувають також інші причини, але ми розібрали ті, що зустрічаються частіше. Наслідки у засмічень також дуже небезпечні та збиткові. Вони можуть призвести до псування майна як вашого, так і сусідів. Можна не допускати забруднення взагалі, якщо регулярно робити профілактичні чистки труб та чистити їх від сміття.

Як визначити складність та місце розташування засмічення

Перед тим, як діяти, бажано дізнатися, де приблизно перебуває пробка та оцінити її складність. Без спеціалізованого обладнання та певних навичок, точно визначити місце розташування засмічення не вийде. Це можуть зробити лише фахівці за допомогою відеодіагностики. Але завдяки уважності та спостережливості, можна приблизно оцінити стан труб:

  1. Вода стоїть у раковині та взагалі не зливається. Це свідчить про те, що пробка знаходиться близько до зливного отвору. Щоб її видалити, потрібно демонтувати сифон, попередньо підставивши під нього місткість, в яку зливатиметься вода.
  2. Рідина спочатку зливається, потім стоїть. Швидше за все засмічення утворилося приблизно між першим поворотом труби та сифоном. Таку проблему можна вирішити за допомогою хімічного чи народного способу прочищення каналізації.
  3. Вода змивається рівномірно та дуже повільно. Вказує на те, що перешкода утворилася досить далеко від зливного отвору. Для її видалення найкраще використовувати вантуз, сантехнічний трос або викликати професіоналів.

Щоб оцінити, наскільки серйозне забруднення, увімкніть воду одразу в кількох санвузлах, які не з’єднані одним трубопроводом. Якщо швидкість зливу різна, то пробка локальна. При засміченні загального стояка будинку рідина зливається однаково погано у санвузлах. У такому разі самостійно впоратися не вийде, доведеться викликати професійних сантехніків.

Методи для самостійного очищення каналізації

Розберімо, як пробити сильне засмічення в трубі без професійної допомоги. Для кожного типу засмічень є свій ефективний метод. Ось найпопулярніші та найефективніші:

  • Механічний.
  • Хімічний.
  • Народний.

Всі вони по-своєму хороші для певного типу пробок. Наприклад, хімічний та народний найкраще підійдуть для жирових чи харчових засмічень. А механічний буде корисним для видалення сторонніх предметів із каналізації. Також методи можна комбінувати для кращого результату.

Механічне обладнання для видалення забруднень

Якщо у вашій каналізації утворилося сильне засмічення, вам підійде механічний спосіб. Він полягає у використанні вантуза та сантехнічного троса. Перший можна знайти у будь-якому господарському магазині. А другий є професійним обладнанням, купувати його потрібно у магазині спеціалізованої сантехніки. Користуватися ним складніше, тому найчастіше трос використовують професіонали.

Як застосовувати вантуз

Простий сантехнічний інструмент для механічного прочищення засмічень у трубах – це вантуз. Він виглядає як гумова чаша з руків’ям із дерев’яної основи. Діє завдяки тиску, створює гідравлічний удар, що призводить до викиду сміття назовні або дробить та проштовхує його.

Для цього вантуз потрібно:

  1. Розташувати таким чином, щоб гумова чаша повністю закривала зливний отвір.
  2. Набрати воду трохи вище країв самої чаші.
  3. Зробити 12-15 натискних рухів.
  4. Повторювати до повного усунення бруду.
  5. Промити злив водою.

Якщо забруднення не вдалося усунути, може допомогти наступний інструмент.

Сантехнічний трос

Складніший в експлуатації, але ефективний девайс – це сантехнічний трос. З його допомогою ви зможете усунути навіть сильне засмічення. Завдяки спеціальній насадці на кінці інструменту, ви зможете підчепити й витягнути сміття назовні або зруйнувати й проштовхнути далі трубами.

Розберімо, як застосовувати сантехнічний трос:

  • Інструмент необхідно вставити всередину трубопроводу. Якщо чистку проводите в раковині, перед цим демонтуйте сифон.
  • Рухайте його, повертаючи за годинниковою стрілкою, доки не зіткнеться з перешкодою.
  • Щоб зруйнувати забруднення, потрібно повільно повертати інструмент в протилежний бік.
  • Витягуйте трос назовні й очищайте від сміття, що накопичилося.
  • Продовжуйте робити все в тому ж порядку, до повного усунення пробки.
  • Далі промийте трубу та трос водою з мийним засобом.
  • Після цього його потрібно висушити й загорнути в тканину або папір, щоб уникнути корозії.

Хімікати – як спосіб боротьби з застоями

У побутових магазинах є багато хімічних засобів для чищення каналізації. Вони мають попит, оскільки швидко й відносно дешево очищають каналізацію. Одним із мінусів цього методу є його шкідливість та ризикованість. Через токсичний склад хімікати дуже небезпечні для здоров’я та для поверхні пластикових труб. У кожному покупному засобі є інструкція, уважно прочитайте та намагайтеся її дотримуватись. Зазвичай, порядок дій такий:

  1. Залийте засіб в трубопровід.
  2. Очікуйте 10-15 хв, щоб препарат подіяв.
  3. Добре промийте каналізацію стічною водою.

Аби вберегти себе від хімічних опіків, треба одягати рукавички, захисні окуляри та маску. Після процедури приміщення слід залишити на деякий час провітрюватись. Плюсом таких засобів є також додаткова дезінфекція. Вони добре усувають неприємний запах.

Народні засоби для усунення пробок

Такий спосіб підійде тим, у кого немає можливості бігти в магазин чи їм хочеться зробити просте, безпечне чищення, доступне для виконання вдома. У будь-якої господині можна знайти на кухні соду, оцет, лимонну кислоту та окріп. Їх використання не шкодить каналізації та є повністю безпечним для здоров’я людини.

Ось кілька комбінацій з чим можна поєднати харчову соду, щоб розчинити пробку:

  • Оцет. Візьміть по пів склянки соди та оцту, додайте в трубу по черзі. Далі треба закрити чимось зливний отвір та почекати 30 хвилин. Після цього ретельно промийте систему проточною водою.
  • Лимонна кислота. Приготуйте розчин із половини склянки соди, одного літра гарячої води та 100 грамів лимонної кислоти. Залийте в зливний отвір та закрийте ганчіркою. Через декілька годин промийте злив.
  • Окріп. Влийте літр окропу у стік, щоб розчинити жирові забруднення на стінках. Трохи зачекайте, додайте пів склянки соди та ще окріп. Якщо у вас пластикові труби, то краще не використовувати цей спосіб, щоб вони не деформувалися від високої температури.

Цей спосіб підійде для несерйозних забруднень з жиру чи накипу. Старі та складні відкладення він навряд чи розчинить, зате для профілактики добре підходить.

Як почистити сифон без демонтажу

Більшість сміття накопичується в сифоні. Ось чому рекомендують спочатку демонтувати та прочистити його, а вже потім пробувати інші методи. Цей процес вимагає зусиль та часу, а також наявності певних інструментів.

Волосся у ванній може сильно забивати трубу, але через те, що вони намотуються на сифон усередині, їх важко прибрати. Спробуйте застосувати хитрість, за допомогою якої можна прочистити сифон від волосся без демонтажу.

Отже, для цього вам потрібно:

  1. Приготуйте довгі шпажки чи палички для суші.
  2. Складіть дві палички разом та обережно вставте в зливний отвір приблизно посередині.
  3. Прокручуйте за годинниковою стрілкою, намотуючи волосся.
  4. Іноді витягуйте шпажки назовні, очищайте від волосся та іншого сміття.
  5. Повторюйте процедуру до повного очищення.
  6. Промийте содою або хімічним препаратом для очищення дрібних залишків та усунення запаху.

Ці кроки допоможуть вам підтримувати сифон у чистоті, уникаючи необхідності демонтажу та спрощуючи процес догляду за системою каналізації. Пам’ятайте, що ефективність методу залежить від характеру засмічення. У разі невдачі рекомендується звернутися до спеціалістів.

Гідродинамічна промивка труб

Гарантію на якісний результат дає лише застосування гідродинамічного чищення труб, яке проводиться за допомогою професійного обладнання та лише досвідченими фахівцями. Вони дотримуються норм та правил експлуатації під час роботи з технікою.

Цей метод є найбільш ефективним, оскільки в труби подають воду під високим тиском, що дозволяє повністю усунути різні види забруднень, навіть найскладніші.

Перед проведенням процедури спеціалісти здійснюють діагностику. Після цього проводять промивку каналізації, забезпечуючи гладкість та чистоту внутрішніх стінок. Процедура абсолютно безпечна для труб із різних матеріалів.

Якщо ви бажаєте зберегти нерви, швидко та якісно позбутися засмічень у каналізації, зверніться до компанії МонтажТехСервіс. Наші фахівці забезпечать ефективне усунення цієї проблеми, дотримуючись високих стандартів обслуговування.

Якщо бажаєте замовити послугу, можете залишити заявку, і ми з радістю з Вами зв’яжемось!

Наступні новини

З Новим роком 2021 і Різдвом Христовим!

З Новим роком 2021 і Різдвом Христовим!

30.12.2020

Зі святом, любі жінки!

Зі святом, любі жінки!

08.03.2021